Frågan kom upp vid ett restaurangbesök härom veckan. Efter att ha serverats av ett antal servitörer, vi var sju i sällskapet, aktualiserades betalningen till sist. Jag hävdade vid en diskussion att summan på notan innehöll 13,5 % i så kallat tillägg 0ch har ersatt dricksen. Jag fick ingen framgång i min argumentation utan en extra summa på över 100 kr påfördes notan. Irriterande ansåg jag då denna summa endast ytterligare göder restaurangägaren. Det faktiska förhållandet är följande:

Redan 1957 infördes en extra avgift, 12,5 %, som påfördes notan (senare höjd till 13,5 %) och ersatte därmed den traditionella dricksen. Från och med 1985 är denna avgift avförd från notan och det förutsättes att den är inkluderad i priserna på mat och dryck.
Punkt!!!

Tyvärr fortsätter folk att erlägga dricks aningslöst. Skall dricks erläggas skall denna betalas kontant till den som serverar om man anser att man fått extraordinär service. Kom ihåg att förädlingsvärdet på mat är synnerligen lågt och restaurangen har satt sina priser utifrån en optimal intäkt. Generositet kan visas på annat sätt.
H